micro:bit

Dijelovi micro:bit računala

micro:bit računalo projekt je tvrtke BBC, a namijenjeno je prvenstveno za edukaciju u STEM području.

Izrađeno je uz pomoć tvrtki Microsoft, ARM, Samsung, Barclays, Element14, NXP Semiconductors, Lancaster University, Nordic Semiconductor, ScienceScope, Technology Will Save Us i Python Software Foundation.

Više o samom projektu možete pročitati na micro:bit stranicama udruge IRIM.

Programiranje micro:bit računala

Za početnike

micro:bit blokovi

Oni koji se prvi put susreću s programiranjem, neće naći bolji način za početak.

Razni oblici utora na blokovima zapravo su provjera sintakse. Pisanje računalnog koda svodi se slaganje blokova, odabir vrijednosti iz izbornika te promjena imena/vrijednosti varijabla.

micro:bit TypeScript

U blokovima će se prvenstveno naći osnovnoškolci, a stariji uzrast možda će izazov naći u TypeScript-u.

IntelliSense od velike je pomoći pri programiranju. Ako baš ne ide, uvijek se može program napraviti u blokovima i nakon toga prebaciti u TypeScript kako bi se vidjelo kako to izgleda.

Alat za blokovsko/TypeScript programiranje dostupan je online na adresi https://makecode.microbit.org.

Oba alata generiraju statički ARM Thumb strojni kod. Time je postignuta relativno velika brzina izvršavanja programa - otprilike 2x sporije od C/C++ generiranog strojnog koda, uz, također 2x veće, zauzeće RAM-a i flash memorije. Više o statičkom TypeScript-u pročitajte ovdje.

Korak naprijed

MicroPython

MicroPython, za razliku od TypeScript-a, generira bytecode koji se izvršava preko virtualnog računala. Detalje pronađite ovdje. Ovaj dodatni sloj apstrakcije iznad ARM procesora značajno usporava izvršavanje programa.

Iako sporiji, MicroPython ima veće mogućnosti od TypeScripta - jedan od primjera su asinkrone funkcije Alat za programiranje također je dostupan online, na adresi https://python.microbit.org.

Rezervirano za profesionalce

mbed OS 5

Zašto C/C++ ?

  • HW je puno bliže - prethodni jezici ne podržavaju sve mogućnosti koje micro:bit pruža. Na primjer, prethodni alati ne podržavaju micro:bit-ovu SPI sabirnicu.
  • Brzina - program napisan u C/C++ prevodi se direktno u strojni jezik. Razlika u odnosu na MicroPhyton je reda veličine x10. Ako želite raditi real-time aplikacije, C/C++ je gotovo jedini izbor.

Kao i prethodni alati, ARM Mbed C/C++ također je dostupan online, na adresi https://os.mbed.com/compiler.

Za uvod u C/C++ programiranje dobro može poslužiti članak grupe entuzijasta okupljenih na stranici http://www.i-programmer.info.

Povezivanje micro:bit-a s drugim uređajima i računalima

micro:bit rubna sabirnica
micro:bit rubni konektor

Na slici su opisane funkcije pojedinih pinova. Vidljivo je postojanje I2C i SPI sabirnice; uz njih, prisutan je i UART, no ovdje nije naznačen iz jednostavnog razloga što mu se pinovi definiraju programski.

Status projekta

U pripremi je projekt "Laser shooting".

Radi se o varijanti gađanja glinenih golubova, gdje se jedan micro:bit nalazi na pušci, a drugi na pokretnoj meti. Između njih postoji međusobna radio-veza, a onaj na meti ima posebnu radio-vezu s računalom koje kontrolira tok igre. Članovi kluba mogu pogledati detalje na Intranet SharePoint stranicama ERK.

Korištenjem ove stranice prihvaćate kolačiće (cookies).