CLIK

Logo CLIK projekta

CLIK je Arduino-kompatibilan IoT uređaj, zamišljen kao dio sustava za upravljanje u pametnim kućama, primarno rasvjetom.

Osim što je Arduino kompatibilan, CLIK je modularan te ga svatko može jednostavno nadograditi raznim senzorima ili mu povećati broj uređaja kojima jedna jedinica upravlja. Niskonaponske uređaje CLIK može kontrolirati direktno, preko porta za proširivanje, dok mrežne uređaje poput rasvjete, kuhala za vodu i sl. pali ili gasi preko releja. Za razliku od pametnih prekidača na tržištu, ovdje se koristi bipolarni relej koji za promjenu stanja treba samo impuls, što znači da ne troši energiju cijelo vrijeme dok je u uključenom stanju. Također, može se spojiti na izmjeničnu sklopku, čime se uklanja rizik od nemogućnosti upravljanja uređajem u slučaju pada internetske mreže ili kvara samog uređaja.

CLIK je baziran na ESP8266 SoC (System on Chip) koji ima 32-bitnu mikroprocesorsku jezgru, integriran 2.4GHz Wi-Fi radio te podržava TCP/IP listu protokola. Napaja se iz on-board pretvarača, tako da se može spajati direktno na gradsku mrežu napona 110-240VAC. ESP8266 je spojen na jedan bipolarni relej preklopne snage 250VAC/16A što mu omogućava uklapanje velikih trošila uz minimalnu potrošnju energije na samom releju.

Detalje pronađite na stranicama CLIK projekta.

Status projekta

Razvoj i testiranja su u tijeku.

Korištenjem ove stranice prihvaćate kolačiće (cookies).